Varázslatos tárgyak a Hamupipőke című előadásban

2018. május 20-án, vasárnap, 11 órakora lesz a Vaskakas Bábszínház legújabb előadásának, a Hamupipőkének a bemutatója. Ezen a héten néhány izgalmas tárgyat mutatunk meg és be nektek, amik mind szerepelnek az előadásban.

Hamupipőke édesanyjának báli ruhája és topánkája
Hamupipőke ugyan kislánykorában elveszítette az édesanyját, de nem maradt anyai örökség nélkül. Édesapja egy hosszú út előtt adja át Hamupipőkének az anyukájától származó ajándékot. A lány édesanyja ezt a ruhát és cipőt viselte, amikor megismerkedett az Hamupipőke papájával. Vajon Hamupipőkének is szerencsét hoznak majd a párválasztásban? A pazar báli ruha Michac Gábor terve alapján készült, és igazi hercegnővé varázsolja a viselőjét. És hogy milyen lesz a topánka? Az legyen meglepetés, az előadásból kiderül!

A velocipéd
A velocipéd a mai biciklik egy korai változata. Különlegessége, hogy az elülső kereke sokkal nagyobb, mint a hátsó. A furcsa szerkezetre sokkal nehezebb felszállni, mint a mai kerékpárokra, viszont ez volt az első olyan bicikli, ami már nagyobb távolságok megtételére is alkalmas volt. Az első velocipéd 1860-ban készült Franciaországban, a tervezője Pierre Michaux volt. A velocipéd őrület hamar átterjedt a környező országokra is, így nemsokára már Angliában is ezen kerekeztek a vállalkozó kedvűek. Mivel Hamupipőke édesapja kereskedő volt, útjai során sokféle újdonsággal találkozott szerte a világban. A velocipédet is egy ilyen kalandos utazás során szerezte be, és hazatérvén meglepte vele a kislányát.

A Mostoha és a mostohanővérek teáscsészéje
Az ötórai tea fogalma az angolszász kultúrában igencsak nagy népszerűségnek örvend. A szokást egy bedfordi hercegnő, Anne Russel vezette be, aki úgy érezte, hogy túl sok idő telik el a korai ebéd és a késői vacsora között. Éhségét és szomjúságát csillapítandó, délutáni teázásra és kekszezésre hívta át kedves barátnőit. Az ötórai tea idővel az etikett megkerülhetetlen részéve vált. A Mostoha teáscsészéje, amellett, hogy emlékeztet minket erre a kedvelt szokásra, megtestesíti egy főrendi ház rendközpontúságát is. Az sem mindegy továbbá, hogy hogyan fogjuk a csészét, és hogy hogyan keverjük meg a csésze tartalmát a kanalunkkal. A kisujj eltartása kötelező!

A kincses sziget
A kincses sziget Robert Louis Stevenson skót író ifjúsági kalandregénye, mely 1883-ban jelent meg először könyv formájában. A regény a 18. században játszódik, és egy fiatal fiú történetét meséli el, aki veszélyes kalandokba keveredik egy hajó fedélzetén. A történet középpontjában kalózok, vérszomjas banditák, és egy elrejtett mesés kincs rejtélye állnak. A fenti felsorolást böngészve nem csoda, hogy A kincses sziget Hamupipőke kedvenc regénye: a történet nem szűkölködik kalandozásokban és felfedezésekben. Nagy kár, hogy a kor eszménye szerint az ilyen olvasmányok nem valók fiatal hölgyek kezébe, mert számukra más kihívásokat tartogat az élet. Olvasás helyett elsősorban pukedlizni és táncolni kell megtanulniuk.

Levelek
A levelezés, mint kommunikációs eszköz a 19. században vált igazán népszerűvé. A levélírás szabályainak elsajátítását ebben a korban a nevelés meghatározó részének tekintették, ezek legalább olyan fontosnak számítottak az etikettben, mint a társasági viselkedés szabályai. A levelezés, azért is volt fontos, mert az egymástól távol élők és tartózkodók így tudtak hírt adni magukról és környezetükről. Hamupipőke életében a levelek sorsfordító jelentőséggel bírnak: nekik köszönhetően értesül édesapja hol- és hogylétéről, miközben a papa távol van, illetve az udvari bálba is egy levélen keresztül invitálják őt.

Leopold, a komornyik cilindere és Fülöp herceg tengerészsapkája
A különböző fajta fejfedők minden korban divatos kiegészítőiül szolgáltak az öltözékeknek. Ez a viktoriánus kori Angliában sem volt másként. A kalapok és sapkák nem csak öltöztetnek, hanem sok esetben a társadalmi rangot is jelzik. Elég, ha például a koronára gondolunk… Az előadás egyik kulcsjelenetében pont egy ilyen fejfedőcsere szül félreértéseket. A komornyikból hirtelen herceg, a hercegből pedig komornyik lesz. A kalapcsere elszenvedői ugyan igyekeznek új személyazonosságuknak megfelelően viselkedni, de váratlan helyzetekbe keverednek, ami komikus pillanatokat szül.

Írta: Nagy Orsolya

Az előző részek itt olvashatók:
10+1 dolog, amit nem tudtál a Hamupipőke előadásról
Ismerjétek meg a Hamupipőke előadás szereplőit!

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
Kakashíradó