KRITIKÁK - Csillagszedő Márió

Bóta Gábor kritikája, Népszava

Proics Lilla kritikája, NyúlBéka

Artner Sisso kritikája, Magyar Narancs

A győri Vaskakas Bábszínház új darabja, a Csillagszedő Márió című mesejáték azokat a gyerekkori szép traumákat életi velünk újra terápiásan, amik másokkal történtek meg az oviban vagy a kisiskolában. De persze azokat a leginkább, amik sajátok, még, ha apró sérelmek is, mint az idióta délutáni kötelező alvás, vagy az, hogy a kiszemelt szerelem tudomást sem hajlandó venni rólunk, mert nem hordunk masnit és szoknyát, mint a többi lány. És, hogy önző ne legyek, az előadás természetesen gyerekeknek készült, akik pedig azért szerencsések, mert nem kell majd harminc év múlva töprengeniük az okokon és a következményeken, hanem itt és most tanulják a színház segítségével, hogy az élet szép. Akkor is, ha apa többször megy el otthonról, mint jön haza, vagy, ha a nagypapa itt hagyja a földi életet és történetesen ő az egyetlen, aki megért.

A Kiss Ottó azonos című versére alapuló zenés darab közben volt, hogy sikerült felidézni tisztán öt-hatéves önmagamat és a végtelen önsajnálatban csak az gátolt meg, hogy a köröttem ülő gyerekek lelkesen nevettek, amikor felismerték magukat a történet bizonyos pontjain. Tengely Gábor rendező tisztán érti és beszéli a gyereknyelvet, a színpadról eltűnteti a bábok és mozgatóik közötti távolságot, a színészek egy testben élnek a megejtően amorf figuráikkal, mintha az a kis plüsspárna-szerű dolog volna a lelkük, ami éjszaka, ha alszanak körbeutazza a földet helyettük. A finomabb arckifejezéseket, gesztusokat természetes végtagként közvetítik az élettelen textilek helyett, ahogy végtére is ősidőktől kezdve a hangjukat is. A forgószínpad egy játszótér, amely bármikor egy lakóteleppé alakul, a mászóka rácsai az ablakok, és mozgatható alkatrészek segítségével a színészek alakítják ki benne a tereket. A színhelyeket, ahol két ma élő kisgyerek és két család élete alakul. Családi drámák, gyerekszerelem, sok-sok humor, ami átsegít a legrosszabb pillanatokon is, főleg, hogy Kákonyi Árpád zenéje és a gyermekeknek kiírt pályázat állatfigurái alapján Sipos Katalin és Sisak Péter által tervezett bábfigurák nem átlagosak. A pályázati rajzokból kiállítás látható a színház előtt egy óriás vitrinben. Ahány gyerek, annyi kis világ, de mindegyik világ égboltján ugyanúgy szedhetők csillagok.

*****

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Kakashíradó