A kortárs tánc legjobbjai a Vaskakasban

Márciusi mini táncfesztiválunkon, az IZP-estek keretében a magyarországi táncművészet legizgalmasabb fiatal alkotói, koreográfusai és előadóművészei mutatkoznak be.

Az IZP jelentése: Imre Zoltán Program. A 2017-ben 100 millió forintos keretösszeggel meghirdetett nagyszabású program célja a magyarországi táncművészet fiatal alkotóinak, koreográfusainak és előadóművészeinek megszólítása. A kezdeményezés alapötlete Bozsik Yvette, Pataki András és Kis János nevéhez fűződik, a program részleteit pedig a nemzeti Kulturális Alap Táncművészet Kollégiuma dolgozta ki, amelynek vezetője Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, tagjai pedig Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Nagy Zoltán, a Sín Kulturális Központ igazgatója és Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz művészeti vezetője.
Mivel Imre Zoltán koreográfus művészetét a nyitottság, a kísérletezés és a komplex színházi gondolkodás jellemezte, a programmal az 1997-ben elhunyt kiemelkedő alkotó emlékét is szeretné ápolni az NKA. Pataki András így fogalmazott egy interjúban: „Ez a választás annyira evidens volt, hiszen Imre Zoli végtelenül nyitott és a társművészetekben is rendkívül jártas, és azokat használó alkotó, koreográfus volt. Zongorázott, novellákat írt, kerámiákat készített, Londonban elvégezte a filmakadémiát, tehát nagyon sokszínű művész volt. (…) Mi a mai napig ápoljuk, visszük tovább az örökségét, mi is az ő köpönyegéből bújtunk ki, neki pedig nagyon fontos küldetése volt, hogy a fiatalokat segítse ezen a pályán.”
Az IZP érdekessége, hogy kiemelten támogatja a társművészetekkel közös együttműködéséből születő új táncművészeti produkciókat – az irodalmi művek inspirálta előadásokra Győrben is láthatnak példákat az érdeklődők –, a korszerű táncművészetet a középiskolások és egyetemista korosztály körében népszerűsítő komplex, interaktív oktatási kezdeményezéseket, illetve a szakmai konferenciákat is. AZ IZP ugródeszkának számít nem csupán a hazai táncszcénában, hanem lehetőséget biztosíts az ifjú művészek számára a nemzetközi színtérre való kijutáshoz is.
A program résztvevőinek munkáját mentorok segítették, akik között neves táncművészek és koreográfusok, többek között Bodor Johanna, Barta Dóra, Velekei László, Rózsavölgyi Zsuzsa, Gál Eszter, Duda Éva, Goda Gábor található. Az elkészült darabokat a Nemzeti Táncszínház égisze alatt olyan helyszíneken láthatta a budapesti közönség, mint a MU Színház, a Trafó vagy a Várkert Bazár, de négy vidéki helyszínre, köztük a Vaskakas Bábszínházba is eljutnak az izgalmas alkotások.

 A március 19. és 22. közötti IZP-estekre jegyek az alábbi linkekre kattintva vásárolhatók:
- Március 19. 19.00: Sebestyén Bálint - Győri Balett: Antigoné
- Március 20. 19.00: Szeri Viktor: Melinda álma / Ujszászi Dorottya: I hear you
-
Március 21. 19.00: Grecsó Zoltán: Dadogó szimfónia / Ziggurat Projekt: Légszükséglet
-
Március 22. 19.00: Gera Anita: Image / Katonka Zoltán: Enigma
Március 23. 19.00: Halász Gábor: Immortel / Tókos Attila - ifj. Zsurafszky Zoltán: Közelítés

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Kakashíradó