Ismerjétek meg a Hamupipőke előadás szereplőit!

2018. május 20-án lesz a Hamupipőke című előadás bemutatója a győri Vaskakas Bábszínházban. Ismerjétek meg az előadás szereplőit!

Hamupipőke
Nagy Petra

Hamupipőke korán elveszítette az édesanyját, így édesapja nevelte fel. Ennek köszönhetően rendkívül szoros kapcsolat alakult ki közöttük. Hamupipőke előtt nem volt igazán női minta, emiatt inkább a fiús, kalandos dolgok vonzzák. Szabadidejében legszívesebben Robert Louis Stevenson A kincses sziget című regényét olvasgatja, vagy a velocipédjén, különleges kerékpárján gyakorol. Gondolatban messzi tájakra utazik, vagy arról fantáziál, hogy expedíciót vezet Új-Zélandra, hogy felfedezi a malária ellenszerét, vagy, hogy feltalál egy olyan gépet, amivel vissza lehet utazni az időben. Ha felnő, akkor hajóskapitány szeretne lenni, vagy felfedező. Mindenesetre szeretné bejárni az egész világot – akárcsak az édesapja. Hamupipőkét hidegen hagyják a kor nőkkel szemben támasztott elvárásai: nem érdekli az etikett, nem hozzák lázba az ékszerek, és más egyéb női csecsebecsék – még a bálba is biciklin suhan el!

Apa, Hamupipőke édesapja
Szúkenyik Tamás

Hamupipőke édesapja nem elég, hogy korán elveszítette a feleségét, akit olyan nagyon szeretett, de ezzel együtt egy másik teher is a nyakába szakadt: egyes-egyedül az ő feladata lett, hogy felnevelje a kislányát, Hamupipőkét. A férfi a saját világába vezette be a kislányt: közös játékaik során állandóan kalandoztak és felfedezőutakra indultak ismeretlen kontinensek felé. Útjuk során kalózokkal és egyéb tengeri veszedelmekkel küzdöttek meg. Apa és lánya világa tökéletesen kerek volt. Ám a papát kereskedelmi útjai egyre sűrűbben szólították el otthonról, és ezekre az utakra nem mindig vihette el magával Hamupipőkét. Mivel már ő is szükségét érezte egy asszonynak a háznál, megismerkedett egy tisztességes özvegyasszonnyal, akit feleségül vett, a lánya beleegyezése nélkül. Így került az apa és Hamupipőke otthonába a Mostoha, illetve annak két lánya, Amália és Emília.

Mostoha, Apa új felesége
Markó-Valentyik Anna

A Mostoha számára az illem és az etikett a két legfontosabb dolog a világon. Szerinte a nők feladata az, hogy mindenben támogassák a férjüket. Szigorú időbeosztás szerint éli az életét, és nem nézi jó szemmel, ha valaki máshogy gondolkodik a világról, mint ő. Hisz a nevelés erejében, a szabályokban, és azok betartásában. Ebben a szellemben neveli első házasságából született lányait, Amáliát és Emíliát. Hamupipőkével igencsak meggyűlik a baja: a lány eleinte ugyan próbál megfelelni a Mostoha elvárásainak, de világuk és az élethez való hozzáállásuk annyira különbözik, hogy egy idő után mindkettejük számára világossá válik, hogy nem tudnak jól működni egymás rendszerében. Ettől függetlenül a Mostoha nem adja fel: töretlenül küzd azért, hogy Hamupipőkét jobb belátásra bírja, hogy elveinek megfelelően nevelje fel.

Amália, a Mostoha idősebbik lánya
Gergely Rozália

Amália igazán céltudatos fiatal hölgy: édesanyja, a Mostoha iránymutatásainak megfelelően készül arra, hogy a számára legelőnyösebb házasságot kösse meg. Elsőrangúan pukedlizik, és fejből fújja etikett összes írott és íratlan szabályát. Rengeteg táncot és koreográfiát ismer, az már egy másik kérdés, hogy előnytelen alkata miatt nem tudja őket kifogástalanul kecsesen végrehajtani. Megesik, hogy olykor rosszindulatúan viselkedik, de csakis abban az esetben, ha úgy érzi, hogy valaki nem tartja kellőképp tiszteletben az etikettet. Olykor emberi oldalát is megcsillantja, ha a helyzet úgy kívánja meg. Életcélja, hogy a Királyfihoz menjen feleségül – nem számít, hogy néz ki, és hogy milyen ember; hisz ő lesz az uralkodó, ő testesíti meg a férjjelöltek csúcsát.

Emília, a Mostoha fiatalabbik lánya 
Főglein Fruzsina

Emília, nővéréhez hasonlóan szintén meglehetősen céltudatos. Számára is nagyon fontos az etikett és illem, de van benne kíváncsiság az iránt a világ iránt, amit Hamupipőke képvisel. Persze ezt nem lenne hajlandó beismerni, és próbálja is elfojtani magában. A családban neki jutott a több szépség és kecsesség, viszont kevésbé rátermett, nehezebben látja át a helyzeteket, és nem vág annyira az esze, mint Amáliának. Versengő természet, és semmilyen eszköz használatától nem riad vissza, ha vetélytársai dolgát szeretné megnehezíteni. Ő is nagyon szívesen feleségül menne a Királyfihoz – de neki azért nem teljesen mindegy, hogy milyen is az a Királyfi.

Királyfi, hamarosan király, név szerint Fülöp
Vitányi-Juhász István

Fülöp igazi kalandor, Hamupipőkéhez hasonlóan él-hal az utazásért, a felfedezésekért, nem rettenti se kalóz, se félelmetes tengeri szörny, ellenben megfutamodik, ha lányokkal találkozik. Nem tud mit kezdeni a viháncolásukkal, nem tudja, hogy milyen gondolatok rejlenek a mondataik mögött. Ha tehetné, akkor hagyná a csodába a házasodást, de mivel édesapja, a király meghalt, neki kell elfoglalnia a trónt, és ezt nem teheti meg anélkül, hogy feleséget választana magának. Nagyon távol áll tőle a kétszínűség és az, ha valaki megjátssza magát. Fél attól, hogy a feleségjelöltek csak azért választanák őt, mert ő lesz az uralkodó. Éppen ezért cselhez folyamodik: álruhát ölt, és így ismerkedik a bálon. Reménykedik benne, hogy talál valakit, aki majd önmagáért szereti meg.

Leopold, a Királyfi komornyikja
Kovács Domokos

Leopold Fülöp jobb keze, és egyben szöges ellentéte: míg Fülöp lazán veszi az életet, addig Leopold meglehetősen merev: rögtön szorongani kezd, ha a dolgok nem a szabály szerinti mederben folynak. Leopold Fülöp élő lelkiismerete: mindig emlékezteti a leendő uralkodót kötelességeire, és megboldogult édesapja intelmeire. Leopold nehezen kezeli a váratlan helyzeteket, de mindig azon igyekszik, hogy a lehető legjobban megfeleljen Fülöp igényeinek. Sokat jelentenek számára a hagyományok, és nem mindig veszi jó néven, ha a Királyfi ezektől el kíván térni. Nagyon megbízható személyiség – igaz, hogy pozíciója szerint komornyik, de Fülöp számára legfőképp igazi bajtárs.

 

Írta: Nagy Orsolya
Fotó: Takács Renáta

Az előző rész itt olvasható:
10+1 dolog, amit nem tudtál a Hamupipőke előadásról

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
Kakashíradó