Ismerjétek meg A halhatatlanságra vágyó királyfi szereplőit!

A halhatatlanságra vágyó királyfi című előadás próbafolyamatának harmadik hetében járunk. Amíg Fitos Dezső koreográfus a próbateremben izzasztja a színészeket, ismerjük meg A halhatatlanságra vágyó királyfi című mese szereplőit.

Halál és Halhatatlanság
Kocsis Rozi, Markó-Valentyik Anna

Halál: „Mindenkihez, aki él a Földön, egy napon eljövök én, a Halál.”

Halhatatlanság: „Az emberek álmaiban mindig zöld a mező, és élni akarnak.”

Senki nem kerülheti el az elkerülhetetlent, a halhatatlanságra vágyó királyfi mégis megpróbálkozik vele. A Halhatatlanságtól remél védelmet az őt (is) üldöző Halál elől.

A Halál és a Halhatatlanság a valós világon kívüli, a földi erők fölött rendelkező, nem evilági lények, akik valahol mégis hasonlítanak az emberekre: akárcsak a görög mitológiában, a Halál és a Halhatatlanság is fel vannak ruházva emberi tulajdonságokkal. A Halál racionális és tapasztalt nő, ismeri az élet rendjét, praktikus és pragmatikus a gondolkodásmódja. Ezzel szemben a Halhatatlanság álmodozó, naiv fiatal lány, akit még nem értek el az élettapasztalatot gazdagító, és mélyen meghatározó csalódások.

Mind a ketten mesés, légies ruhakreációkat kaptak Szűcs Edit tervezőtől, a Halhatatlanság irizáló fehérben és pillangómaszkban pompázik, míg a Halál fehér árnyalata fekete csíkokkal vegyül.

A halhatatlanságra vágyó királyfi
Horváth Márk

A halhatatlanságra vágyó királyfi leghőbb vágya, hogy felkutassa a Halhatatlanságot, feleségül vegye, és éljenek boldogan, amíg világ a világ. Persze ez a vállalkozás áldozatokkal jár: a királyfi hátrahagyja az édesapját, és megtagadja az uralkodást a birodalmuk fölött.

A halhatatlanságra vágyó királyfinak Szűcs Edit jelmeztervező modern, mai külsőt kölcsönzött: ez a királyfi lehetne akár a vagány, elszánt srác is a szomszédból, aki egy nap útnak indul, hogy megvalósítsa az álmát. A szettet egy, a Szent Koronát mintázó sapka teszi teljessé.

A halhatatlanságra vágyó királyfi édesapja
Szúkenyik Tamás

Szúkenyik Tamást láthatjuk majd az öreg király szerepében, aki pompás birodalmat épített ki a fia számára. Nem csoda, hogy az apa összeomlik, miután a fia megtagadja az uralkodást.

Öltözékének fő elemei egy kalap és egy ballonkabát, melyek az uralkodói koronát és palástot jelképezik.

A Saskirály és lánya
Szúkenyik Tamás, Főglein Fruzsina

A halhatatlanságra vágyó királyfi az útja során furcsábbnál furcsább birodalmakba jut el. Ezek közül az első a Saskirály birodalma. A Saskirályt egy különös átok sújtja: Addig kell rugdalnia egy hatalmas fenyő csúcsát, amíg teljesen el nem fogy a fa. Egy száz évbe is beletelik, és addig sem ő, sem a lánya nem halhat meg. Megpróbálják meggyőzni a halhatatlanságra vágyót, hogy vegye el a lányt feleségül, és éljen velük száz évig békességben, boldogságban, de a királyfi elutasítja az ajánlatot.

A Saskirálynak és lányának madarakra emlékeztető jelmezeket álmodott meg a tervező, Szűcs Edit. Minden birodalomban különböző maszkokat viselnek az ott lakók. A Saskirálynak és családjának sasfejet formázó fejdíszek dukálnak.

A Középső Király és lánya
Szúkenyik Tamás, Főglein Fruzsina

A Második birodalom, ahová a halhatatlanságra vágyó királyfi eljut, az a Középső Király Birodalma. A Saskirályhoz hasonlóan őt is átok sújtja: kétszáz éven keresztül kell elhordania egy hegyet, egészen addig, míg a hegy el nem fogy. A Középső Király és lánya a hegy gyomrában töltik a mindennapjaikat, ahol naponta tizenhat órában fejtik ki a köveket. Ez alatt a kétszáz év alatt ők sem halhatnak meg. Megpróbálják meggyőzni a halhatatlanságra vágyót, hogy vegye el a lányt feleségül, és éljen velük kétszáz évig békességben, boldogságban, de a királyfi elutasítja az ajánlatot.

A Középső Király és lánya jellegzetes Busó maszkokat és ruházatot viselnek. A Busó egy fűzfából faragott maszkot viselő alak, akinek jellemző ruházata a bocskor, csizma, fehér vászongatya, a bundájával kifordított birkabőr, derékban kötéllel vagy lánccal összekötve, melyre egy, vagy több kolomp van felaggatva.

A Kék Birodalom
Járókelő, Kékkirálylány
Szúkenyik Tamás, Főglein Fruzsina

Kékvárosban minden kék. Épp gyászol az ország: Meghalt a Kékkirály, és a Kékkirálylányt nehéz átok sújtja: ötszáz éven keresztül kell gombolyítania egy kékesen csillogó ezüstfonalat, addig nem is halhat meg. Megpróbálja meggyőzni a halhatatlanságra vágyót, hogy vegye el feleségül, és éljen vele ötszáz évig békességben, boldogságban, de a királyfi elutasítja az ajánlatot.

A Kék Birodalom ruháit keleti szabásminták és motívumok inspirálták, na meg az elmaradhatatlan kék szín. Gésák és szamurájok ihlette világ ez, sötétítő maszkokkal.

 

Az előző rész itt olvasható: 10+1 dolog, amit biztosan nem tudtál A halhatatlanságra vágyó királyfiról

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
Kakashíradó