A halhatatlanságra vágyó királyfi - interjú Kocsis Rozival

Április 8-án 11 órakor ismét látható lesz a Vaskakas színpadán A halhatatlanságra vágyó királyfi című előadásunk. Az előadásban játszó színészeket kérdeztük az előadás témájáról, formájáról, és a szerepeikről. Ezúttal Kocsis Rozi válaszait olvashatjátok.

- Szerinted mi a fontosabb: az, hogy örökké élhessünk, vagy hogy rövid életünk alatt megéljünk mindenféle jó élményt?
- Nyilván az, hogy a rövid életünk alatt éljünk meg minél több jót, csak az a baj, hogy ahogy az ember idősödik, szeretné ezt a dolgot kitolni. Rövid az életünk, és ettől van tétje. Attól lesz minden fontos, hogy egyszer meg fogunk halni. Mindig irigyeltem a halhatatlan isteneket, akik annyiszor rontják el, ahányszor akarják. De náluk pont emiatt nincs is tétje semminek. Azért ha lehet egyet kérni, akkor az a rövid élet legyen minél hosszabb.

- A halhatatlanságra vágyó királyfi története egy királyfiról szól, aki elindul, hogy megkeresse a Halhatatlanságot. Szerinted mitől érvényes ma ez a mese?
- A halál része az életnek, el is hangzik a darabban, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy megszülettünk, a halál fele tartunk. Ez egy olyan adottsága az emberi létnek, amit nem lehet elhallgatni, kezelhetjük szemérmesen, mondhatjuk, hogy ez ijesztő, de az a szép, amikor az ember el tudja fogadni, hogy ez része az életnek. A halál gondolata a kicsi gyerekeket is foglalkoztatja, mert ők is elveszíthetik a hozzátartozóikat. Az emberi élet minden stádiumában másként merül fel ez a probléma. Amikor az ember huszonéves, azt hiszi, hogy halhatatlan, mert olyan sok van még előtte. Fontos, hogy az ember életének célja legyen. Meg kell találnia a saját útját, a saját célját, vágyait és azt kell követnie.

- Számodra mi teszi különlegessé ezt az előadást?
- A személyes élmény, ami az én saját koromból adódóan fontos. Továbbá az, hogy együtt játszhatok a fiatalokkal. Az is csodálatos, hogy Markó Robi rendezővel dolgozunk, és az egész csapat nagyon jó Szálinger Balázs írótól Fitos Dezső koreográfuson át Tarr Bernadett zeneszerzőig. Megöl a kíváncsiság, hogy mit fognak erre reagálni a gyerekek, mert ez egy szomorú mese. Ettől függetlenül van benne humor, meg nevetésre és azonosulásra való lehetőség, szerethető hősök. Még a Halál meg a Halhatatlanság is két olyan nő, akik emberként viselkednek. Az előadás nem csak a témája, de a formája miatt is fontos; Cziegler Balázs díszlete megcsinálja a teret, az atmoszférát és a játékot. Ezt építik tovább Szűcs Edit jelmezei és maszkjai.

- Az előadásban a Halált alakítod. Milyennek látod a saját karakteredet?
- Az a szerepnév, hogy Halál, mindig moralitásokat juttat az ember eszébe. A Halál, a Halhatatlanság, az Erény meg a Jóság mindig metaforaként állnak a színpadon, és ettől aztán színházilag értelmezhetetlenné válnak. A mi előadásunkban a Halál egy idősödő nő, aki lehet, hogy valaha, a Halhatatlansághoz hasonlóan, szeretett volna abban hinni, hogy van örök élet. Bölcs asszony, mert tudja, hogy mindenki, aki megszületik, egyszer meg is fog halni. Ennek a tudásnak a birtokában néha cinikus, fölényes, és ironikus kissé, de azért sajnálja, hogy így kell történnie, mert látja, hogy a Királyfi és a Halhatatlanság mennyire szeretik egymást. Aztán ki tudja, hogy alakul a végén…

- Szerinted milyen lesz a Vaskakas, illetve a bábszínház ezer év múlva?
- Nagyon remélem, hogy a bábu megmarad, hisz már egészen idáig is fennmaradt több ezer éven keresztül. A Vaskakasnak csodálatos épülete lesz, egy üvegpalota, és a bábszínészek repülő szerkezetekkel fognak a munkahelyükre járni, de amikor beérnek az épületbe, ugyanúgy felhúzzák majd a kesztyűsbábot, és a saját hangjukat, testüket és kisugárzásukat, tekintetüket használják a bábok átlényegítéséhez.

Nagy Orsolya

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Kakashíradó