PERPLEX - felolvasószínház

Előadás időpontok

Jelenleg az előadás nincs műsoron.
A Vaskakas Bábszínház programját ide kattintva tekintheti meg.

PERPLEX
felolvasószínház

a Vaskakas Bábszínház és a Kortárs Drámafesztivál Budapest közös előadása

Írta: Marius von Mayenburg
Fordító: Garai Judit
Dramaturg: Markó Róbert
Rendező: Tengely Gábor Blattner Géza-díjas
Játsszák: Ács Norbert mv., Pallai Mara, Rab Viki, Szúkenyik Tamás

Bemutató: Nemzeti Színház, Kaszás Attila terem

A felolvasószínházról
A Kortárs Drámafesztivál Budapest 1997-ben azzal a részcéllal jött létre, hogy az európai drámaírás olyan útjait és fejleményeit mutassa be Magyarországon, amelyek idehaza kevésbé ismertek, vagy teljesen ismeretlenek. Ennek megfelelően a fesztivál kísérőprogramjainak szervezője, a SzínMűHely Alapítvány minden alkalommal nagy gondot fordított arra, hogy a Magyarországon kevésszer vagy egyáltalán nem játszott külföldi drámaírók új műveiből felolvasószínházi előadásokat rendezzen. A felolvasószínház különösen az angolszász és a német nyelvterületen népszerű műfaj: az előadók példánnyal a kezükben, amolyan félig szcenírozott formában mutatják be kortárs szerzők színpadi szövegeit.
Az eddigi kilenc Kortárs Drámafesztiválon összesen csaknem negyven kortárs színdarabbal ismerkedhetett meg a magyar közönség és a szakma a felolvasószínházi sorozatok révén. A 10. Kortárs Drámafesztivál fenti hagyományait 2011-ben is folytatja – ezúttal a győri Vaskakas Bábszínházzal együttműködésben, a Vaskakas művészei mutatják be ugyanis Marius von Mayenburg Perplex munkacímű kortárs német színdarabját a budapesti Nemzeti Színház Kaszás Attila termében, Tengely Gábor rendezésében.

A darabról
Marius von Mayenburg 1972-ben született Münchenben, német drámaíró, dramaturg, rendező. Európai hírnevét 1997-ben Lángarc című darabjával alapozta meg, amelyért ugyanebben az évben a legígéretesebb pályakezdő drámaírónak járó Kleist-díjat kapta. E darabját idehaza 1999-ben a Radnóti Színház játszotta először, majd további négy műve volt látható hazai színpadokon. A csúnya című munkáját jelenleg is műsorán tartja a budapesti Új Színház. Perplex című vígjátékát 2010-ben írta, majd ugyanebben az esztendőben meg is rendezte a berlini Schaubühnén. A bemutató érdekessége, hogy Mayenburg ez alkalommal állított színpadra először saját szöveget.

Mayenburg legújabb darabjában, amelyet ő maga rendezett a berlini Schaubühnén, minden szituáció, minden helyszín bizonytalan, megkérdőjelezhető. Ahogy a négy szereplő: Judith, Eva, Robert és Sebastian identitása is állandó mozgásban van: nem tudni, ki kicsoda valójában, és ki, mikor, hogyan reagál egy-egy problémára. A darab abszurd helyzetbe hozza szereplőit, akiknek mindig egyensúlyozniuk kell azon a labilis terepen, amelyet az író épp megteremt, és amely kiszámíthatatlanul, de állandóan változik.

Támogatók: AKI VAN Alapítvány, Creativ Média Színházi Ügynökség

Jegyek kaphatók:
Nemzeti Színház
Budapest IX., Bajor Gizi park 1.
Jegyek: +36-1-373-0964, +36-1-373-0996, andrea.bossak@nemzetiszinhaz.hu, edit.horvath@nemzetiszinhaz.hu, nemzetiszinhaz.jegy.hu

60 perc

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Kakashíradó