dráMAI mesék - kortárs magyar gyerekdarabok

A Vaskakas Bábszínház ötletéből és kiadásában 2014 októberben jelent meg a dráMAI mesék című sorozat első két kötete, a Régi magyar történetek és a Grimmek újratöltve; majd ezt követve 2015 tavaszán további két kötet a Legkisebb fiúk és A halhatatlan Vitéz László címmel. A hétkötetesre tervezett sorozat fülszövege pontosan összefoglalja az okot és a célt:

A legtöbb kortárs magyar drámát bábszínházak mutatják be: ennek a műfajnak klasszikus történetei vannak, nem pedig klasszikus szövegei, ezért a meséket minden egyes alkalommal újra szokás írni. Ezeket a darabokat azonban eleddig nyomtatásban, könyv formájában nem vehették kézbe az érdeklődők.

A dráMAI mesék sorozat tematikus köteteivel hiányt pótolunk, mert bár minden esetben bábszínházak felkérésére készültek a darabok, azok akár báb-, akár élőszínházi keretek közt is játszhatók. Célunk kettős, hiszen amellett, hogy a színházak figyelmét szeretnénk ezekre az elsősorban gyerekközönségnek szóló művekre irányítani, meggyőződésünk, hogy a színjátszókört vezető pedagógusok is haszonnal forgathatják a kiadványokat.

A kötetek felépítése: előszó, drámaszövegek (kötetenként 4–6 darab), tanulmány (az első négy kötethez Nánay István Hermann Zoltán, Sándor L. István és Szűcs Mónika valamint Láposi Terka írtak elemzéseket), függelék (íróéletrajzok, előadás-történet).

Az első kötetben megjelenő darabok: Hanyistók, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története (Pallai Mara), Lúdas Matyi (Tasnádi István), Rózsa és Ibolya (Gimesi Dóra), Tündérkeresztanya (Veres András), Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi (Gimesi Dóra).
A második kötet tartalma: Farkas és Piroska (Tasnádi István), Hamupipőke (Gimesi Dóra), Holle anyó (Veres András), Jancsi és Juliska (Pallai Mara), Szemenszedett mese (Gimesi Dóra).
A harmadik kötet darabjai: Borsszem Jankó (Markó Róbert), Erős János (Orbán János Dénes), Fehérlófia (Szálinger Balázs), Hüvelyk Matyi (Fekete Ádám), Vas Laci! (Markó Róbert - Tengely Gábor)
A negyedik kötet tartalma:Vitéz László és az elátkozott malom (Korngut Kemény Henrik), Vitéz László és az elásott kincs (Korngut Kemény Henrik), Vitéz László csodaládája (Kemény Henrik), Vitéz László és Vas Juliska (Fabók Mariann), Vitéz László és a síró baba (Korngut Kemény Henrik), Órajáték (Kovács Ildikó, Pályi János, Veres András), Batu-tá kalandjai (Kovács Géza)

A sorozat kötetei megrendelhetők a kiadónál bruttó 2.000 Ft / kötet áron az alábbi elérhetőségek bármelyikén:
9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17.
vaskakas@vaskakas.hu
+36 20 269 4777

Egyéb információk a dráMAI mesék facebook oldalán

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Kakashíradó