bababa

Előadás időpontok

Jelenleg az előadás nincs műsoron.
A Vaskakas Bábszínház programját ide kattintva tekintheti meg.

Író: Pallai Mara
Zeneszerző: Tallér Zsófia Erkel Ferenc-díjas
Tervező:Michac Gábor
Rendező: Tengely Gábor Blattner Géza-díjas
Játssza: Rácz Panni és Csillag Botond

Készülő bababa című előadásunk ötletét részben Eric Carle 1971-ben megjelent Do you want to be my friend? című könyve adta, melyben egy magányos kisegér útnak indul, hogy barátot keressen. Találkozik a lóval, a krokodillal, az oroszlánnal, a vízilóval, a fókával, a majommal - de mind nemet mondanak. Számos kudarc után végül egértársra talál, ugyanakkor ennek a találkozásnak köszönheti, hogy az utolsó pillanatban megmenekül a kígyótól, aki észrevétlenül végigkísérte útján.

Játékunk egy kicsi, sárga bababa nyelven beszélő labda identitáskereső útja, mely a cikk-cakk nyelven beszélő, fogócskázó zöld háromszögek, a kukucs nyelven beszélő, bújócskázó lila csillagok, a sitty-sutty nyelven beszélő, levegőben közlekedő fehér hasábok, a hipp-hopp nyelven beszélő, ugrándozó barna karikák, a kipikopi nyelven beszélő, egymásra épülő szürke kockák és a bibibi nyelven éneklő kicsi, rózsaszín labdák között vezet egészen a nagy, piros, lyukas bababa kockáig, amelybe éppen beleillik a kis sárga labda, így narancssárgává változnak – együtt.

A kis, sárga labda és a vele azonosuló néző együtt keresi helyét a világban, a társadalomban (a soknyelvű Európában ez a gondolat kiemelkedő fontosságú) és megtapasztalja a magányt és a közösségi érzést egyaránt. Útjuk során olyan fogalmak különbségei tisztázódnak, mint a kicsi és nagy, a sok és kevés, a szögletes és a kerekded. Az út végi egyesülés egyfelől azt sugallja, hogy mindenki lelhet barátra, mindenkire vár valaki a világban, másrészt leképezi a párválasztás, majd az egyesülés (férfi-nő) aktusát és az új minőség létrejöttét: a kicsik által nemrég átélt születés misztériumát.

Az életpálya szakaszai a képzőművészeti és bábművészeti formákon keresztül válnak megfoghatóvá, emberközelivé, a ritmusjátékok humorban oldják fel a konfliktusokat, a kortárs komolyzene metaforává tágítja, ugyanakkor érthetőbbé teszi a történetet. Az előadásban nem használunk hagyományos értelemben vett szöveget, leginkább hangutánzó és hangulatfestő, egy szótagos szavak segítségével teremtjük meg a multilingvisztikus közeget.

Változatos és élnénk tiszta színeket használ az előadás, izgalmas anyagminőségekkel kombinálva. Interaktív játéktérbe érkeznek a nézők az előadás elején: a puha, meleg, monokróm textilborítású közeg ugrálóasztalt, alagutat, lépcsőt és csúszdát rejt magában, melyeket az előadás végén a nézők is kipróbálhatnak. A puha, vegyianyag-mentes gyártású textilből készült idomok megjelenésük után szintén a térben maradnak; a gyerekek és a játszó színészek a szülőkkel együtt fedezhetik fel a geometriai formákat is.

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
Kakashíradó