10+1 dolog, amit nem tudtál a Mekk Elek, ezermesterről

10+1 dolog, amit nem tudtál a Mekk Elek, ezermesterről
 
1. A Mekk Elek, ezermester eredendően nem irodalmi alapanyag. Romhányi József, az ezermester kecske megálmodója, egy televíziós bábsorozat kedvéért alkotta meg a figurát. A sorozat rendezője Imre István volt, a bábokat Koós Iván tervezte, a zenét pedig Ránki György szerezte hozzá. 
2. Romhányi Józsefet elsősorban játékos állatverseiről (Szamárfül) ismerheti a nagyközönség, de számos magyar televíziós rajzfilmsorozat szövegét is ő jegyzi (Mézga család, Doktor Bubó, Mekk Elek). Sziporkázó verstehetsége nyomán hamar elnyerte a „Romhányi, a rímhányó” nevet.
3. Romhányi József az ezermester kecskéről szóló meséit Markó Róbert írta bábszínpadra. Markó Róbert amellett, hogy színházunk művészeti vezetője, rendező szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán, bábrendező szakirányon. Számos bábszínházi szövegkönyv is fűződik a nevéhez. 
4. Az előadás rendezője Schneider Jankó, aki a bábos szakma elismert alkotója színészként, rendezőként, és tervezőként is. Feleségével, Nagy Viktória Évával, 2011-ben közös családi bábtársulatot alapítottak, a Hepp Truppot. Schneider Jankó most először rendez a Vaskakas Bábszínházban. 
5. Különlegesség, hogy Schneider Jankó nem csak rendezője, hanem tervezője is az előadásnak. 
6. Az előadás paravános kesztyűsbáb előadás. A Vaskakas Bábszínház közönsége korábban a Misi mókus kalandjai című előadásban találkozhatott ezzel a bábszínházi formával, gondolkodásmóddal. 
7. Rab Viki nem csak színészként vesz részt a produkcióban, hanem a Mekk Elek, ezermester zenéjét is ő szerzi. 
8. Az előadásban számos vaskakasos színész feltűnik, többen különböző szerepekben is. Szúkenyik Tamás például nem csak Mekk Eleket, hanem az ezermester papagáját, Flóriánt is megformálja majd. 
9. A díszlet paravántextiljeit új szervezőnk, Németh Zsófia tervezte, és egyben ő is kivitelezte a produkcióhoz. Ilyen sokoldalú tehetségek dolgoznak a Vaskakasban.
10. Mihajlo Kolodko ungvári származású gerilla szobrászművész Mekk Elek szobrát bárki megcsodálhatja a budapesti Széll Kálmán téren – ha elég szemfüles, ugyanis a bronzból készült szobor mindössze 20 centiméter magas! 
+1. Nem kell mindenhez értened. Elég, ha egyvalamihez értesz, de ahhoz nagyon!

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Kakashíradó