10+1 dolog, amit nem tudtál A manógyárról

10+1 dolog, amit nem tudtál A manógyárról

1. Az előadás szövegkönyvét Pallai Mara írta Lázár Ervin A manógyár és A zöld lific című meséi alapján. Lázár Ervin igen közkedvelt szerző a Vaskakas Bábszínházban: a 2017-ben bemutatott Király Kis Miklós részben Lázár Ervin A legkisebb boszorkány című műve alapján készült. A manógyár című novelláskötetét itt lehet elolvasni.

2. Pallai Mara 2008 és 2012 között a Vaskakas Bábszínház társulatának tagja volt. Bábszínész, de számos színpadi adaptáció is fűződik a nevéhez. Többek között ő volt a színházunkban 2013-ban bemutatott Csillagszedő Márió, és a 2015-ös A bőbeszédű diófa című előadás dramaturgja.

3. A manógyár szövegkönyve eredetileg egyszemélyes produkcióhoz íródott (Nagy Petra színészünk egyetemi vizsgaprodukciója volt), és a mostani előadáshoz hangolta át az előadás rendezője, Nagy Orsolya négy személyre.

4. Az előadás kerete az, hogy egy kutatócsoport érkezik a Vaskakas Bábszínházba, hogy előadást tartson a nézőknek a félelmekről és a manókról. A kutatócsoport vezetője Zsuzsanna – az ő személyes, gyerekkori történetén keresztül ismerjük meg a manókat. Zsuzsannát ugyanis a szülei gyerekként egy délután erejéig rábízták az első látásra rémisztőnek tűnő szomszédasszonyra, Murmura nénire.

5. Az előadás tervezője Horváth Márk, aki nem csak a díszlet és a bábok megálmodójaként, hanem színészként is közreműködik a produkcióban. Az előadás díszletének meghatározó eleme egy multifunkciós fotel, ami több helyen felnyitható, kihajtható, átalakítható, és ennek köszönhetően változatos tereket biztosít a különböző jelenetek megjelenítéséhez.

6. Az előadás zeneszerzője Tarr Bernadett, aki visszatérő vendége bábszínházunknak. Legutóbbi munkái nálunk: Hamupipőke, A halhatatlanságra vágyó királyfi, Király Kis Miklós, Misi mókus kalandjai. Az előadásokhoz szerzett zenéibe itt lehet belehallgatni. 

7. Az előadás rendezője Nagy Orsolya, aki színházunk dramaturgja. Ez a rendezői bemutatkozása.

8. Az előadásban Bora Leventét, Gergely Rozáliát, Horváth Márkot és Nagy Petrát láthatjátok a kutatók szerepében. Érdekesség, hogy a négy kutató mindegyike szemüveges, és mindnyájuknak van egy saját, különleges manókutató kütyüje, eszköze.

9. Murmura néni bábjának arcát egy könyv lapjaival kasírozta Horváth Márk, a báb készítője, és emiatt úgy tűnik, mintha a ráncai a könyv sorai lennének.

10. A Vaskakas Bábszínház nem először tűzi műsorára A manógyárat – 2004-ben Ujvári Janka rendezésében játszotta a színház Lázár Ervin meséjét. Annak az előadásnak a Zsuzsikája (akit egyébként Frukkancsnak hívtak a darabban), Kocsis Anna jelenleg a marosvásárhelyi egyetem negyedéves színészhallgatója. 

+1. Mindenkinek vannak manói. Bizony, neked is! Ha becsukod a szemed, és erősen gondolsz rájuk, akkor megjelennek. Próbáld csak ki!

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Kakashíradó