10+1 dolog, amit nem tudtál a Makrancos Kata Juniorról

1. Shakespeare 1590 és 1594 között írta A makrancos hölgy című vígjátékát, ami később Makrancos Kata néven vált ismertté.

2. A történet egy olyan lányról szól, aki nem akar behódolni a férfiaknak. Shakespeare színdarabja a lány megszelídülésének folyamatát követi végig.

3. Charles és Mary Lamb 1807-ben jelentette meg a Shakespeare mesék című kötetet, melyben a szerzők Shakespeare darabokat gondoltak újra mesei formában, gyerekek számára is befogadható módon. A kötetben helyet kapott A makrancos hölgy átdolgozott verziója is.

4. A Makrancos Kata Junior merít Shakespeare és a Lamb testvérek művéből is, de az előadás ahelyett, hogy egy nő teljes alárendelődését és behódolását mutatná meg a színpadon, újraértelmezi a darab kérdésfelvetését a mai kor szerepvállalásainak megfelelően: mennyit kell magunkból beáldoznunk a kapcsolatainkban, úgy, hogy megmaradjunk olyannak, amilyenek vagyunk, de mégis megszülessen egyfajta kompromisszum a két ember között?

5. Shakespeare színdarabjában Kata egy kiállhatatlan nőszemély, akiről a családja szeretné bebizonyítani, hogy ennek ellenére alkalmas feleségnek. Markó Róbert rendezésében megfordulnak a szerepek: egy kicsit mindenki őrült, Katát, és Petruchiót, a vőlegényjelöltet leszámítva. Kata házasodásának szükséglete külső kényszerré válik: Kata édesapja adósságokba veri magát, és abban reménykedik, hogy a lánya kiházasítása megoldja majd a család anyagi gondjait.

6. Nagy Orsolya színpadi adaptációjában megjelennek a Shakespeare darab ikonikus jelenetei (például amikor Petruchio kimondatja Katával a Napról, hogy az a Hold), de minden játékká válik Kata és Petruchio között, és voltaképp ez a játékosság segíti hozzá a párost a közös élet felvállalásához, a másik elfogadásához.

7. A Makrancos Kata Junior című előadásban Kata édesapjának egy papírfeldolgozó cége van. Horváth Márk és Markó Róbert olyan díszletet álmodott meg, amiben a papír és a karton kiemelt szerephez jut: a díszlet hátteréül egy kartondobozokból álló építmény szolgál, és szinte minden díszletelem és kellék papírból készült.

8. Rab Viki előadáshoz szerzett zenéjében visszaköszönnek a Shakespeare-korabeli reneszánsz zenei motívumok – némi kortárs elektronikával vegyítve.

9. Az előadásban megjelenik egy másik szerzőtől kölcsönzött, ikonikus karakter: a cserfes szolgálólány, aki tűpontosan látja a helyzeteket, Molière drámáinak egyik visszatérő szereplője. Dorine, ebben az előadásban Petruchio takarítónője, aki mindig megmondja a tutit, és ha lehetősége van rá, kedve szerint alakítja a történéseket.

10. Az előadás nem csak a molière-i, de a commedia dell’ arte-hagyományokhoz is visszanyúl: az előadás szereplői szinte egytől egyig groteszkül elrajzolt, humoros karakterek, ha úgy tetszik, monomániások, akik szeme előtt csak a saját ügyük lebeg.

+1. A Makrancos Kata Juniorban kiemelt szerephez jut egy bizonyos heissenmeissenfürstenbergeni porcelán teáscsésze: ez Kata édesanyjának, Miszisz Cellulóznak a legdrágább és legféltettebb kincse, amihez foggal-körömmel ragaszkodik – a szó legszorosabb értelmében.

Nagy Orsolya

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Kakashíradó