10+1 dolog, amit biztosan nem tudtál A halhatatlanságra vágyó királyfiról

Február 18-án láthatja először a közönség a Vaskakas Bábszínház legújabb előadását, A halhatatlanságra vágyó királyfit. Addig is összegyűjtöttünk néhány érdekességet a mesével, az előadással, és az előadás alkotóival kapcsolatban.

1. A halhatatlanságra vágyó királyfi egy mitikus tündérmese, melyben a halhatatlanságra vágyó királyfi olyan országot keres, ahol a halálnak nincs hatalma. A Magyar néprajzi lexikon itt ír részletesen a motívumról.

2. Magyar nyelvterületen egy teljes és két töredékes változata maradt fenn a mesének. A néprajzkutatók kelta nyelvterületről eredeztetik a mesét, de létezik belőle szerb, horvát és lengyel változat is. Az egyik fennmaradt meseváltozat itt olvasható el.

3. A halhatatlanságra vágyó királyfi meséjét a meseterápiában is alkalmazzák. Azoknak jelenthet gyógyírt, akik éppen gyászolnak valakit, vagy pusztán csak ismerkednek az elmúlás fogalmával.

4. Készült belőle rajzfilm a Magyar népmesék sorozat keretében, rendezője Jankovics Marcell és Horváth Mária. Itt lehet megtekinteni!

5. Az előadás szövegkönyvét Szálinger Balázs József Attila-díjas költő jegyzi. Szálinger Balázs nem először ír népmesét a bábszínpadra: korábban bemutatták már többek között a Lúdas Matyi, a Fehérlófia és A csillagszemű juhász című művét is. A csillagszemű juhász volt az első közös munkája Markó Róberttel, az előadás rendezőjével. Szálinger főként Veres Andrással és Markó Róberttel dolgozik együtt a bábos színtéren.

6. Az előadás jelmezeit Szűcs Edit tervezte, aki nem csak színházi, hanem filmes jelmeztervezőként is dolgozik, ő jegyzi az Oscar-díjas magyar film, a Saul fia jelmezeit is. A halhatatlanságra vágyó királyfiban fontos szerephez jutnak majd a maszkok; ezek szintén Szűcs Edit munkái.

7. Cziegler Balázs látványtervező neve már ismerősen csenghet a Vaskakas Bábszínház közönségének: ő tervezte a 2013-as Vas Laci!-t, legutóbb pedig a Király Kis Miklós című előadásban csodálhattuk meg egy egész univerzumot magába foglaló díszletét. A halhatatlansága vágyó királyfi látványának fontos elemei a forgószínpad és az emelkedő, kör alakú tér.

8. Tarr Bernadett zeneszerző Bartók Béla zenei világából inspirálódik A halhatatlanságra vágyó királyfi zenéinek megkomponálása során.

9. A halhatatlanságra vágyó királyfi sokat utazik, míg elér a Halhatatlanság birodalmába. Az utazások megkomponálásában Fitos Dezső Harangozó Gyula-díjas koreográfus van a csapat segítségére, aki a népi tánc motívumait elegyíti modern elemekkel. Fitos Dezső szintén visszatérő vendég a Vaskakasban: gyakran vendégszerepel itt saját társulatával.

10. Az előadás rendezője Markó Róbert, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán, bábrendező szakirányon végzett 2017-ben, emellett a Vaskakas Bábszínház művészeti vezetője. 2016-ban az évad legjobb rendezőjének választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemen A sütemények királynője című rendezéséért, A csillagszemű juhász című rendezése pedig 2017-ben elnyerte a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját a Színikritikusok díján.

10+1 A címszerepben Horváth Márkot, a Halál szerepében Kocsis Rozit, a Halhatatlanságéban Markó-Valentyik Annát láthatja a közönség. Szúkenyik Tamás és Főglein Fruzsina több szerepben is felbukkan az előadásban; az ő átalakulásukat segítik majd Szűcs Edit maszkjai, és Fitos Dezső koreográfiái.

Előadás ajánló

Színház adatai

Vaskakas Bábszínház 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17. Tel.: 96/512-690 vaskakas(kukac)vaskakas(pont)hu jegyvásárlás: info(kukac)vaskakas(pont)hu
 
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Kakashíradó